Gå til hovedinnhold

Fossilfritt stål

Hva tilbyr vi?

SSAB fossilfritt er det omtalte stålet der man har byttet ut kull med hydrogen i produksjonen og dermed i prinsippet eliminert alle fossile CO2-utslipp i produksjonen av stålet. Salgsstart er planlagt tidligst i 2026, men noen aktører har allerede tilgang til begrensede mengder. Vi hos Lindab kan stolt fortelle at vi er en av dem. Nå har du sjansen til å få tilgang til denne utgaven og dermed være den første som benytter denne revolusjonerende fremtidsteknologien i ditt prosjekt.

I begynnelsen vil vi kunne tilby fossilfritt stål i noen av våre mest populære fasadepaneler og en takprofil. Takprofilen utgjør rammen i vårt revolusjonerende Lindab SolarRoof - taket som er utstyrt med markedets mest effektive og diskrete solpaneler. Hvorfor ikke kombinere et tak i fossilfritt stål som samtidig utnytter solenergien?

Vi tilbyr fossilfritt stål i følgende produkter:

  • Tak- eller veggplater
  • Fasadkassetter
  • Båndtaksprofil (SRPN25), frittstående eller med Lindab SolarRoof
  • Ventilasjonskanaler

Hva er fossilfritt stål?

Fossilfritt stål produseres uten utslipp av karbondioksid og med fossilfrie energikilder. All jernmalm som brukes i fossilfritt stål vil i fremtiden komme fra fossilfri gruvedrift.

Det første steget i produksjonen av stål er å redusere jernmalm til jern ved å fjerne oksygen. I den tradisjonelle metoden gjøres dette ved hjelp av kull og koks i masovnsprosessen. Fossilfritt stål produseres ved hjelp av HYBRIT-prosessen, der hydrogen brukes i stedet for kull og koks. For å ekstrahere hydrogen fra vann ved elektrolyse brukes fossilfri elektrisitet. Biproduktet fra prosessen er nå rent vann i stedet for store mengder CO2. Den resulterende produktet fra HYBRIT-prosessen er fast jern (sponge iron), som deretter smeltes i en elektrisk lysbueovn. I hele prosessen brukes kun elektrisitet og drivstoff som er produsert uten bruk av fossile energikilder – og resultatet er fossilfritt stål med betydelig lavere klimapåvirkning.